Chef-kok Niek is nu werkvoorbereider bij Vastbouw

“Ik heb weer plezier in werken”

“In de coronatijd ben ik uit de horeca gestapt. Ik ben er destijds eigenlijk ingerold, vanuit mijn bijbaan als keukenhulp. Het was voor mij geen bewuste keuze om als chef-kok aan het werk te gaan. Toen ik het roer wilde omgooien voelde het als een logische stap in de bouw te gaan werken.”

Niek is 17 jaar werkzaam geweest in de horeca. “De onregelmatigheid van de horeca stond me tegen: werken op feestdagen, als vrienden of je partner vrij zijn. Toen tijdens de eerste coronalockdown alles op slot ging, ben ik me gaan oriënteren op iets anders. Na een loopbaangesprek kwam vrij snel de bouwbranche naar voren.”

Een bijzonder warm onthaal

En dan? Niek besloot sollicitatiebrieven te sturen naar de bouwbedrijven die hij kende. “Ook Vastbouw, zij waren bouwer van mijn appartement toen: de Gelderse Roos in Arnhem.” Hij kon meteen op gesprek komen voor het traineeprogramma en werd aangenomen. “Ik mocht de opleiding doen via Vastbouw. Maar omdat de opleiding pas later startte, liep ik eerst een paar maand rond op de bouw van het vakantiepark in Well. Dat warme onthaal vond ik erg bijzonder: ik kreeg een auto, telefoon, laptop. Mocht meekijken en leren. En dat terwijl ik gewoon kok ben geweest, ik had nog geen opleiding, ervaring, niks! Door dat vertrouwen, ben ik een ander mens geworden zei mijn vriendin. Ik had eindelijk weer plezier in werken.”

Niet alleen zijn vriendin stimuleerde hem om deze carrièremove te maken. “Achteraf had ik tijdens mijn jeugd al de bouw in moeten gaan, want mijn ouders zeiden na mijn switch dat dit altijd in me heeft gezeten. Nu mis ik wel eens die praktijkervaring. Het lijkt me daarom gaaf om een jaar mee te lopen op de bouw om die kennis op te doen.”

Lange werkweek

17 jaar gewerkt, betekent ook 17 jaar geen opleiding gevolgd. “Dat is wel mijn grootste uitdaging, 8 uur per week naar school, 32 uur werken én dan nog 15 tot 20 uur thuisstudie. Met een kleintje op komst, red je dat haast niet. Gelukkig krijg ik bij Vastbouw veel ruimte om aan school te werken. De opdrachten kan ik in de praktijk uitvoeren en toepassen, dat scheelt. In de praktijk leer ik ook het meest.”

Volgens het traineeprogramma zou Niek door moeten schuiven naar de afdeling calculatie of naar de functie uitvoerder. Maar hij zit nog wel goed op de afdeling werkvoorbereiding: “ik heb nog geen dag gehad, dat ik niet fluitend naar mijn werk ging. Mijn dagen vliegen voorbij door de fijne sfeer onder de collega’s en de nuchtere insteek van de organisatie. Ik blijf hier graag verder leren.”

Ook benieuwd naar een traineeplek net zoals Niek heeft? Neem contact op met onze recruiter Mareille om te kijken wat er voor jou mogelijk is!

Trainee worden bij Vastbouw?

Hey toekomstige collega!

Ook benieuwd naar een traineeplek net zoals Niek heeft? Neem contact op met onze recruiter Mareille.

Kom jij bij ons werken?

Actueel